Författare

Per Gustavsson

Jag är sagoberättare och författare och dessutom ordförande i Berättarnätet Kronoberg. Jag berättar framförallt nordiska sagor och sägner och är särskilt intresserad av hur muntligt berättande väcker lust och glädje hos barn och ungdomar som inte tycker skolan är så kul. Att berätta läskiga sägner är ett sätt att skapa intresse för livet förr i tiden och den egna hembygden. Mer information, se www.pergustavsson.nu

Mikael Thomasson

Jag har jobbat som fritidspedagog och förskolelärare i över tjugo år, alltid med berättandet som pedagogiskt verktyg. Numera är jag anställd på Sagomuseet som berättarpedagog. En viktig del av mitt arbete är att försöka inspirera, såväl elever som pedagoger, till att berätta mera. För mig är berättandet och berättelser ett viktigt pedagogiskt redskap som används alldeles för lite i skolans värld.

Monika Eriksson

Jag är sagoberättare och avhoppad lärare. Har drivit projekten ”Smålands Sagoskatt” och ”Berättarlust – Läslust”.
Jag bor i Korpalycke i Tingsryds kommun.
Som berättare för de yngre barnen har jag svans, för det vet alla att tanter med svans kan man inte tro om allt de säger…..

Anna Lilljequist

Jag är från början etnolog och socialantropolog. Numera är jag odlare och driver den lilla ekologiska gården Tassemarken tillsammans med min man. Jag har levt med myterna och sägnerna så länge jag kan minnas. Mina berättelser kan bli både dråpliga och vemodiga och de kan också vara alldeles vardagliga. Så att man känner igen sig.

Eva Andersson

Är skånska av födsel, numera bosatt på en spökherrgård i den småländska skogen. Jag arbetar på Ljungby Bibliotek och som berättarpedagog på Sagomuseet.
På fullt förståelig skånska berättar jag för alla åldrar och på de mest skiftande ställen. Mitt berättande framkallar ofta trivsel, glädje och skratt men ibland också rysningar.

Daniel Onaca
Jag är rumän. Under min uppväxttid badade jag i en ocean av sagor, sägner och legender, folkliga ballader och sånger, skrönor, sedelärande historier och ordspråk. När jag flyttade till Sverige, tog jag dem med mig förstås, men jag visste inte att det var en skatt jag bar på. Först när jag läste en högskolekurs i muntligt berättande fick jag upp ögonen för det. Kursen gavs av Högskolan på Gotland i samarbete med Sagomuseet i Ljungby. Det var då jag kände att sagoskatten jag bevarat borde tas fram i ljuset. Det är det som jag ägnat mitt liv åt, vid sidan av mitt arbete som bibliotekarie i en sagolik by vid Nissadalen i västra Småland. Jag berättar rumänska och balkanska sagor för både unga och gamla här i Sverige och förmedlar svenska berättelser för rumänerna i mitt gamla hemland. Det är mitt sätt att förverkliga en insikt jag har fått och som lyder: LIVETS MENING ÄR ATT BLI BERÄTTAD.

Annonser

One response to “Författare

  1. Pingback: Fler författare « Sagomuseets Blogg